onsdag 23 december 2009

Gravid - vecka 34

Det är nu bara 6 veckor kvar till BERÄKNAD förlossning..

Så egentligen kan det ju ske när som helst. ;)

Om barnet

I början av denna vecka är fostret 32 veckor gammalt. Nu flyter det inte i fostervatten längre eftersom det är så trångt. Barnet rör sig inte så mycket längre, främst på grund av det trånga utrymmet. Men det kanske inte känns som om det har lugnat ner sig, för nu när det är så stort (omkring 2,1 till 2,3 kg och 39 till 41 cm) kan du känna dess minsta rörelse. Eftersom barnet ligger precis vid livmoderväggen kan du nog till och med gissa vilken kroppsdel (fot? armbåge? arm?) som sticker ut.

Barnets ögon är öppna när det är vaket och stängda när det sover.
Ögonfärgen på barnet är vanligtvis blå eftersom pigmenteringen inte är färdig ännu (tror vår bebis får blåögon). Det behövs ljus för att utveckla de sista stegen och det är inte förrän barnet är två år som ögonfärgen är som den kommer att vara resten av livet.
Nu är fingernaglarna så långa att barnet kan råka riva sig själv.

Till föräldrarna

Vissa kvinnor börjar läcka mjölk under graviditeten (dock inte jag, än så länge iaf). Hormoner påverkar brösten som sväller upp och börjar producera mjölk. Den första mjölken, som är gulaktig och fet, kallas colostrum.
Samma hormoner som påverkar kvinnan påverkar också barnet. Vissa nyfödda flickor kan faktiskt också ha en mjölkaktig vätska i sina bröst.

Sväller har mina bröst gjort, men känns som om hela jag sväller. Ansiktet, låren, rumpan och jaa.. brösten ! Spräckte en knapp på min systers tunnika imorse.. Men hon blev inte sur. Phuuu, tur det ! För annars så har Vi väldiga humör i min familj. ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar